How to: veilig exfoliëren voor beginners

Hoe vaak moet je je gezicht moet exfoliëren en wanneer (niet)?

Waarom vinden veel mensen exfoliatie zo fijn? Waarschijnlijk omdat de huid nadien zo zacht, glad en fris aanvoelt. Bovendien worden producten beter door de huid opgenomen, wordt celvernieuwing gestimuleerd en worden onzuiverheden tegengegaan. Maar betekent dit nu: hoe vaker exfoliëren hoe beter?

Wanneer gebruik je een exfoliant (of scrub)?

Er zijn veel milde exfolianten op de markt die gerust iedere dag kunnen worden gebruikt zoals Daily Microfoliant. Deze milde exfolianten verwijderen dode huidcellen op een zachte manier, en houden de huidbarrière in tact, waardoor er geen huidproblemen ontstaan. Vaak ontstaan er pas problemen met exfoliatie wanneer mensen overenthousiast raken door de positieve effecten ervan en het exfoliatieproces willen versterken. Doordat thuis, zonder toezicht van een expert, aan de slag wordt gegaan met (het mixen van) bepaalde producten kunnen soms ernstige huidreacties ontstaan. Huidirritatie, schilfering of zelfs een tweedegraads verbranding kan het gevolg zijn. Op een veilige manier exfoliëren is daarom van groot belang. Dit doe je door het gebruik van een exfoliant langzaam op te bouwen en deze stap voor stap te verhogen om je huid te laten wennen aan de werking van een krachtig ingrediënt (zoals bijvoorbeeld Retinol of Salicylzuur). 

wanneer wel exfolieren

Wanneer mag je wel je gezicht exfoliëren?

Exfoliëren wordt voor bijna alle huidcondities aangeraden, en heeft voornamelijk voordelige effecten wanneer je last hebt van:

 • Acne - exfoliatie kan helpen om tot diep in de follikel te zuiveren en celvernieuwing te stimuleren.
 • Dehydratatie - exfoliatie kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en nieuwe, met vocht gevulde cellen naar de oppervlakte van de huid te brengen.
 • Hyperpigmentatie - exfoliatie kan helpen om donker gekleurde cellen sneller van de huid af te schilferen, en de melanineproductie kan worden verminderd.

Tip! Exfoliatie is nooit zonder risico. Het is altijd belangrijk om het advies van een Dermalogica huidexpert op te volgen wanneer je thuis aan de slag gaat.

wanneer niet exfolieren

Wanneer niet exfoliëren?

Dit zijn momenten waarop je beter niet kunt exfoliëren:

 • Bij zonverbranding.
 • Na het harsen.
 • Bij wondjes en schaafplekjes.
 • Bij een zeer gevoelige huid.
 • Na behandelingen zoals microdermabrasie, chemische peeling of laserbehandeling.
 • Bij gebruik van bepaalde huidverdunnende medicijnen, zoals Roaccutane, Retin-A en Renova.
 • Bij zwangerschap. Dit geldt niet voor alle exfolianten. Vraag je Dermalogica huidexpert om advies!

Kenmerken van teveel exfolieren

Te veel exfoliëren stimuleert het ontstekingsmechanisme van de huid, wat leidt tot een verminderde werking van de beschermende huidbarrière. Het gevolg? Een overgevoelige en voortijdig verouderde huid. Kenmerken van te vaak exfoliëren zijn:

 • een vochtarme huid
 • droge plekken
 • een strak gespannen huid
 • roodheid en jeuk
 • toenemende overgevoeligheid
 • acne en irritatie

Tip! Exfoliërende behandelingen, vooral die met Fruitzuren, verhogen de gevoeligheid voor zon en licht tot 50 procent. Het is daarom belangrijk om na een dergelijke behandeling een moisturizer met hoge SPF aan te brengen en deze vervolgens minimaal 7 dagen te gebruiken!

Heb je teveel geexfolieerd?

Wanneer je een of meer van deze kenmerken herkent, vraag dan advies aan een professionele schoonheidsspecialist. Die zal waarschijnlijk een kalmerende cleanser, toner en een beschermende moisturizer aanbevelen waardoor het herstelproces in werking wordt gezet. Ook bescherming tegen daglicht en zon is een must, omdat de huid na exfoliatie tot wel 50% gevoeliger is voor zonlicht! Gebruik een zonbeschermend product met fysische filters zoals Invisible Physical Defense SPF30 wat zinkoxide bevat. Een product met een fysische filter irriteert namelijk de huid niet. Meer hierover lees je in deze blog.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Weet jij welke producten geschikt zijn voor jouw huid? Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse en kom erachter wat jouw huid nodig heeft zodat je de juiste skincare producten voor jouw huid kunt kiezen. 


Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts ?

Wil je graag advies krijgen over hoe jij jouw huid goed en veilig kunt exfolieren? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij hoe vaak jij het beste kun exfoliëren én welke exfoliant bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.