Pigmentvlekken en hormonen

De invloed van hormonen op het ontstaan pigmentvlekken

De invloed van hormonen op pigmentvlekken wordt vaak ten onrechte onderschat. Hormonen hebben op verschillende manieren invloed op de vorming van pigmentatie. Wat kunnen oorzaken zijn van de vorming van pigmentvlekken?

  • Anticonceptiepil
  • Bepaald medicijngebruik
  • Cosmetica
  • Zwangerschap

Het ontstaan van pigmentvlekken tijdens zwangerschap 

Ook de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap kan pigmentvlekken veroorzaken. Het zwangerschapsmasker komt meestal voor in het midden van het gezicht, op de kin, bovenlip, jukbeenderen, neus en op het voorhoofd. Maar het kan ook in mindere mate voorkomen op de wangen en de kaaklijn.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van vrouwen tijdens hun zwangerschap dit masker krijgt en 33% die de anticonceptiepil slikt. Wanneer de hormoonhuishouding weer in balans is na de zwangerschap of door het stoppen met de pil is de kans groot dat de pigmentvlekken verdwijnen.

Hoe hyperpigmentatie (pigmentvlekken) kunnen worden behandeld

Wanneer je graag iets wilt doen om pigmentvlekken te voorkomen of verminderen, adviseren we je om een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt te raadplegen. Die kan je adviseren over de juiste producten en behandelingen tegen pigmentvlekken. Dermalogica heeft een productlijn ontwikkeld speciaal voor de huid die last heeft van pigmentvorming, namelijk PowerBright TRx. De producten in deze lijn focussen zich specifiek op het behandelen van hyperpigmentatie en pigmentvlekken door de huid te verhelderen, egaliseren en te beschermen tegen huidverkleuringen. Deze producten bevatten krachtige ingrediënten zoals Oligopeptides, Vitamine C, Witte Thee en Glucosamine.