Alles wat je moet weten over pigmentvlekken

Bruine vlekken, ouderdomsvlekken, pigmentvlekken & meer: hyperpigmentatie ontrafeld

Wanneer je pigmentvlekken in je gezicht hebt dan wil je deze waarschijnlijk verminderen of behandelen. Pigmentvlekken hebben een grote invloed op hoe oud mensen ons schatten. Een onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een persoon met pigmentvlekjes of een oneffen huidtint er ruim 12 jaar ouder kan uitzien. In deze blog vertellen wij jou hoe je pigmentvlekken kunt verminderen, behandelen en voorkomen. 

Waardoor ontstaan pigmentvlekken in het gezicht?

Het helpt om kennis te verkrijgen over pigmentvlekken. De officiële term voor bruine vlekken in het gezicht en andere vormen van huidverkleuringen zoals ouderdomsvlekken, is hyperpigmentatie. In tegenstelling tot sproeten, zal hyperpigmentatie in de winter niet vervagen en, helaas, wordt het zichtbaarder naarmate we ouder worden.

Pigmentvlekken ontstaan door onregelmatige productie van melanine (het bruine of roodachtige pigment in de huid). Bepaalde triggers – met name blootstelling aan de zon, zonder spf bescherming, met een verbrande huid tot gevolg– veroorzaakt deze onregelmatige productie, die leidt tot kleur-ophopingen aan het huidoppervlak. Andere oorzaken zijn hormonale factoren (anticonceptiepil en zwangerschap) en post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) veroorzaakt door wondjes of littekens (denk aan een puistje of een diepe snee). Hormonale hyperpigmentatie en PIH worden beide versterkt door blootstelling aan de zon.

powerbright dark spot serum

Slechts 30 minuten zonder bescherming in de zon kan een maand
inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan ongedaan maken.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

1. doe een beroep op de experts

Vraag een Dermalogica huidexpert om een gratis FaceMapping® huidanalyse om de oorzaak van de bruine plekken te achterhalen. Aan de hand van deze persoonlijke triggers kan de huidexpert de beste behandeling voor jouw huid samenstellen. Een professionele behandeling kan helpen om hyperpigmentatie sneller uit te bannen!

Pro tip! Vind hier een huidexpert bij jou in de buurt voor een FaceMapping® huidanalyse. 

2. gebruik dagelijks spf
Zonbescherming met spf voorkomt dat UV-stralen nieuwe pigmentplekken op de huid maakt – en helpt ook om de kleurintensiteit van de reeds aanwezige pigmentplekken te reguleren. Draag dagelijks zonbescherming om ook optimaal resultaat te behouden van behandelingen. Slechts 30 minuten zonder bescherming in de zon kan namelijk een maand inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan ongedaan maken! Dynamic Skin Recovery SPF50 en Powerbright Moisturizer SPF50 bevatten allebei breedspectrum zonbescherming (SPF) wat zorgt voor optimale bescherming tegen huidverouderende UV-stralen.

3. ken je ingrediënten 

Er zijn een aantal ingrediënten die helpen om hyperpigmentatie aan te pakken, waarvanVitamine C veruit de krachtigste is. Als één van de krachtigste antioxidanten die er is, is het zeer effectief in het opsporen van vrije radicalen. Nieuw onderzoek toont aan dat het ook het natuurlijk afweersysteem van de huid kan verbeteren en kan helpen de huid te verdedigen tegen toekomstige oxidatieve stress. Hierdoor wordt de huid van binnenuit én van buitenaf effectief verhelderd. Zorg ervoor dat je een Vitamine C-formule kiest die zowel stabiel is als ook goed biologisch beschikbaar

Biolumin-C Serum bevat een ultrastabiel Vitamine C complex wat de huid beschermt tegen vrije radicalen, fijne lijntjes vermindert en de huid egaliseert. Dermalogica's Vitamine-C serum bevat tot 3 keer meer vitamine C dan toonaangevende concurrenten. Speciaal voor de oogcontour is er BioLumin-C Eye Serum. Dit serum vervaagt pigmentschade en fijne lijntjes rondom de ogen. Om de huid te hydrateren en te verhelderen is er BioLumin-C Gel Moisturizer. Deze lichtgewicht moisturizer is zacht voor de huid en geeft direct een verhelderend effect. 

Niacanimaide (vitamine B3) is een ingrediënt die bekend staat vanwege zijn eigenschappen om hyperpigmentatie heel goed te kunnen behandelen omdat deze in staat is het transport van de melanosomen naar de omliggende huidcellen te onderdrukken. Pioenroos is rijk aan Paeonol (een fenolische verbinding) en is in staat om de productie van tyrosinase tegen te gaan. Door het verlagen van de hoeveelheid tyrosinase is er een minder grote kans op het initiëren van de melanine productie.

Beide ingrediënten zitten in PowerBright Dark Spot Serum. Dit product is speciaal ontwikkel voor het tegengaan en verminderen van pigmentvlekken. Geformuleerd met de laatste hightech ingrediënten die al snel voor zichtbaar resultaat kunnen zorgen, is  PowerBright Dark Spot Serum in staat pigmentvlekken te verminderen en de algehele huidskleur te egaliseren.

Gehydrolyseerd tarwemeel is rijk aan arbinoxylo-oligosachariden en wordt geactiveerd wanneer het te veel van een sleutelenzym detecteert dat betrokken is bij de productie van melanine, en reageert vervolgens door de huid helderder te maken en donkere vlekken te helpen verminderen. Dit ingrediënt zit in Smart Response Serum en zorgt ervoor dat pigmentvlekken vervagen. Daarnaast hydrateert, verzacht en verstevigt het serum de huid. 

4. heb geduld

Er is geen snelle oplossing voor pigmentvlekken: het kan ten minste 30 dagen duren voor de huidverzorgingsroutine (met spf) enig effect laat zien. Bovendien kunnen sommige vlekken donkerder lijken voordat ze lichter worden: wanneer je exfolieert komt de hyperpigmentatie namelijk geleidelijk dichter naar het huidoppervlak toe. Maar blijf het dan vooral volhouden, uiteindelijk zul je een heldere, stevigere en meer stralende huid krijgen.

PRO TIP! Rapid Reveal Peel is de meest krachtige peeling voor thuisgebruik. Geeft een kickstart aan je celvernieuwing en verwijdert dode huidcellen om de daaronder liggende huid te onthullen.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek welke maskercombinatie jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.