Waardoor huidveroudering als eerste rondom de ogen te zien is

Hierdoor ontstaan lachrimpels en kraaienpootjes rondom de ogen

waardoor huidveroudering als eerste rondom de ogen te zien is


Urenlang netflixen, shoppen op je tablet of scrollen op onze telefoon hebben zo zijn effect op de huid rond onze ogen. En dat niet alleen.. Dit wordt nog eens vermenigvuldigd door de 100.000 oogbewegingen die we sowieso elke dag al maken. Daarnaast is de huid rond onze ogen juist ook de meest delicate van ons lichaam. Tien keer dunner dan de huid van de rest van ons gezicht, wordt hij naar voren getrokken elke keer dat we knipperen, knipogen, lachen of fronsen. 

De invloed van interne en externe factoren op rimpels onder de ogen

Naarmate je ouder wordt, ondergaat de huid structurele veranderingen die de huidconditie beïnvloeden. Dit gebeurt vaak rond het 30ste levensjaar, wanneer de elasticiteit van de huid begint af te nemen. Niet alleen intrinsieke (natuurlijke) factoren dragen bij aan huidveroudering zoals genetische aanleg en je algehele gezondheid, maar ook externe (omgeving) factoren zoals luchtvervuiling en beschadigende UV stralen. Wist je dat je levenstijl ook een belangrijke impact heeft op de structuur van je huid? Een paar uurtjes slaaptekort, voeding, roken, te weinig water drinken maar ook herhaalde gezichtsuitdrukkingen zorgen ervoor dat het gebied rond de ogen de eerste plek is waar tekenen van (voortijdige) huidveroudering zoals dofheid, droogte, fijne lijntjes onder de ogen en kraaienpootjes verschijnen.

Waardoor je fronsrimpel en lachrimpels ontstaan

Van nature knipper, frons én (hopelijk) lach je gedurende dag. Deze herhaalde gezichtsuitdrukkingen hebben echter wel een aanzienlijke impact op de structuur en elasticiteit van de huid en spelen na verloop van tijd een rol in het ontstaan van fijne lijntjes, lachrimpels en kraaienpootjes rondom de ogen. Bedenk maar eens hoe vaak je knippert, knipoogt, fronst en glimlacht en dit allemaal als onderdeel van de duizenden oogbewegingen per dag. 

In tegenstelling tot de andere spieren van het lichaam zijn veel van de gezichtsspieren direct verbonden met de huid. Dit is de reden waarom we wel honderden verschillende gezichtsuitdrukkingen kunnen maken om met elkaar te communiceren. Echter, iedere keer dat we dit doen trekken de spieren aan de onderkant van onze huid wat uiteindelijk bijdraagt aan het krijgen van fijne lijntjes en rimpels.

Daarbij is de delicate huid rond de ogen van nature extra onderhevig aan de nadelige effecten van het verouderingsproces. Met een gemiddelde dikte van slechts 0,3-0,5 mm behoort het tot de dunste huid van het hele lichaam. Daarnaast bevatten de ogen minder talgklieren dan de rest van het gezicht waardoor de huid van nature minder goed gehydrateerd kan blijven en waardoor de huid gevoeliger is voor de vorming van lijntjes.

knipperen en knipogen

Knipperen en knipogen

Er gebeuren twee dingen wanneer we knipperen, de orbicularis oculi trekt samen om de ogen te sluiten en vervolgens tilt de levator palpebrae de oogleden om ze weer te openen. We knipperen gemiddeld 15-20 keer per minuut wat gedurende een dag opgeteld neer komt op wel duizenden keren, waarbij steeds een milde spanning op de huid rond de ogen komt te staan.

 

 

 

fronsen

Fronsen

De voorhoofdsspier (frontalis) wordt voornamelijk gebruikt om de wenkbrauwen te liften. De vezels van deze spier komen in contact met de vezels van de orbicularis oculi waardoor er verschillende gelaatsuitdrukkingen gemaakt kunnen worden. De frontalis is ook bevestigd aan de musculus corrugator supercilii (wenkbrauwspier), de kleine spier tussen de ogen en de neus die helpt om te fronsen, wenkbrauwen te liften en de ogen dicht te knijpen in fel zonlicht. De drie bovengenoemde spieren werken samen bij verschillende gezichtsexpressies, maar omdat we ze wel honderden keren op een dag gebruiken dragen ze daarom ook bij aan het krijgen van rimpels en lijntjes onder de ogen.

 

lachen

Kraaienpootjes

Wanneer je een welgemeende glimlach vormt, ofwel de soort glimlach waarbij de ooghoeken omhoog krullen (ook wel de Duchenne glimlach genoemd), wordt de orbicularis oculi samengeknepen waardoor kraaienpootjes vormen op de plekken waar de spier in de huid wordt getrokken.

 

 

 

 

Wat te doen tegen kraaienpootjes en lachrimpels?

Dermalogica's nieuwe biolumin-c eye serum is een echte krachtpatser. Vitamine C is één van de meest krachtige antioxidanten en daarmee is het één van de meest optimale ingrediënten om huidveroudering te aan te pakken. Daarbij geeft het de ogen een verhelderende energie boost. Omdat je ogen nooit stoppen met bewegen is BioLumin- Eye Serum zo geformuleerd om met je ogen mee te werken. Deze licht-gewicht formule is speciaal ontwikkeld om zacht genoeg voor de delicate huid rondom de ogen te zijn terwijl het vitamine C aflevert tot wel 10 lagen diep in de huid, daar waar het nodig is om de huid te beschermen tegen het krijgen van fijne lijntjes en rimpels.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.