Het verschil tussen UVA en UVB stralen

UV-stralen: waarom deze zo schadelijk zijn voor de huid

het verschil tussen uva en uvb stralen

_________ highlights _________

•  UVA stralen zorgen voor huidveroudering, UVB stralen voor zonverbranding •
• Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding) •


Wat is het verschil tussen uva en uvb stralen?

UV staat voor Ultraviolet. Natuurlijk zonlicht bestaat voor zo’n 95 procent uit UVA en voor zo’n 5 procent uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid: UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding, een verbrande huid, en daarom staat de B ook wel voor Burning.

PRO TIP! Prisma Protect SPF30 beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling, vrije radicalen schade en luchtvervuiling.

UVA stralen:

  • Lange golf
  • Komt tot in dermis en basaalcellenlaag 
  • Verantwoordelijk voor voortijdige veroudering 
  • Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker 
  • Veroorzaakt vorming van vrije radicalen 

UVB stralen:

  • Korte golf
  • Komt vooral in epidermis 
  • Veroorzaakt verbranding
  • Speelt grote rol bij het krijgen van huidkanker
  • Veroorzaakt DNA schade 

Feit en fabels over SPF en UVA/UVB stralen

Fabel: Je kunt SPF bij elkaar optellen: SPF20 + SPF30 = SPF50
Feit: Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!

Fabel: Alleen als het zonnig is, kun je UV-schade oplopen.
Feit: Ook op een mistige of bewolkte dag bereiken UV-stralen de huid en kan huidschade ontstaan. Sterker nog: zelfs achter glas kun je huidschade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, komt 50 procent van de UVA-stralen door glas heen! Zelfs in huis, op kantoor en in de auto is UV-bescherming dus niet overbodig.

PRO TIP! Invisible Physical Defense SPF30 biedt fysische SPF breedspectrum bescherming en laat geen witte waas achter waardoor deze geschikt is voor alle huidtinten. 

Fabel: Een SPF beschermt tegen UVA en UVB
Feit: Een SPF biedt alleen bescherming tegen UVB-stralen (zonverbranding). Voor goede bescherming is het noodzakelijk om een product te gebruiken dat ook bescherming biedt tegen UVA-stralen (huidveroudering). Dit wordt ook wel breedspectrum zonbescherming genoemd. Alle zonbeschermings producten van Dermalogica bevatten breedspectrum zonbescherming. 

PRO TIP! Protection 50 Sport SPF50 is een dagcreme met uv filter dat breedspectrum breedspectrum zonbescherming biedt en is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht. De formule voelt niet vet aan en trekt snel in, perfect voor een dagje strand dus!  

Fabel: Als je verbrand bent, heeft je huid behoefte aan een vette crème.
Feit: Bij een verbrande huid kun je vette crèmes op oliebasis beter vermijden. Vette crèmes houden de warmte van de huid juist vast, waardoor een branderig gevoel kan verergeren. Gebruik liever een verzorgend product zoals aftersun met verkoelende ingrediënten, zoals Komkommer, Zoethout aloë-vera-gel en Lavendel.

PRO TIP! Calm Water Gel is een water-gel moisturizer die de geprikkelde huid onmiddellijk verzacht en verkoeling biedt. Een must-have in je huidverzorging voor de rood verbrande wangetjes dus!

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Kom er samen met Dermalogica’s Face Mapping® huidanalyse achter wat jouw huid nodig heeft zodat je de juiste skincare producten voor jouw huid kunt kiezen. Onderga de Face Mapping huidanalyse digitaal met de Face Mapping app. Klik hier voor de app. Of ga langs bij één van onze Dermalogica huidexperts voor een gratis Face Mapping® huidanalyse. Onze huidexperts zijn getraind om jouw huid zone voor zone te analyseren en op basis daarvan een gepersonaliseerd behandel- en productadvies te geven. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze hier storelocator.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.