Alles wat je moet weten over SPF

Welke SPF product is geschikt voor mijn huid?

Wat is SPF? en welke is geschikt?

_________ highlights _________

•  100% bescherming tegen UV-stralen is helaas niet mogelijk. •
• UV-filters kunnen worden onderverdeeld in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. •


Er zijn verschillende manieren om de huid te beschermen tegen UV-stralen. De meest algemene regels zijn het dragen van bedekkende kleding, een breedgerande hoed en het vermijden van de zon tussen 12 en 15 uur ’s middags. Deze maatregelen zijn echter onvoldoende om zonverbranding ofwel zonschade voorkomen en omdat we graag onze vitamine d binnenkrijgen, is spf gebruik mega belangrijk. Het gebruik van een crème met SPF is noodzakelijk om directe gevolgen van zonnestraling (roodheid, zwelling, blaren) en indirecte gevolgen (bruining, droogheid, rimpels) tegen te gaan.

Wat is SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor en is een beschermingsfactor die de huid beschermt tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten met zonbescherming (zonnebrandcrème), voordat er zonverbranding optreedt. Hoe lang je in de zon kunt zitten zonder te verbranden hangt niet alleen af van het aanbrengen van een crème met SPF (én de hoeveelheid die je aanbrengt), maar ook van je huidtype, de stand van de zon enzovoorts.

PRO TIP! Protection 50 Sport SPF50 biedt breedspectrum zonbescherming en is geschikt voor zowel het lichaam als het gezicht. De formule voelt niet vet aan en trekt snel in, perfect voor een dagje strand dus want.. voorkomen is beter dan genezen!

Welke soorten SPF zijn er?

Zonnebrandcrèmes bevatten uiteenlopende hoeveelheden SPF. Dit maakt het mogelijk om zelf de hoeveelheid bescherming te kiezen. Belangrijk om te weten is dat een SPF alleen bescherming biedt tegen UVB-stralen, niet tegen UVA-stralen! Dat betekent dat een SPF wel bescherming biedt tegen verbranden, maar geen bescherming biedt tegen het verouderen van de huid! Lees hier meer over het verschil tussen UVA- en UVB-stralen.

Wat is het verschil tussen SPF factor 30 en 50?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er geen groot verschil tussen zonnebrandcrèmes met een SPF boven factor 15. Ter illustratie: SPF15 biedt 93,3% bescherming, SPF30 biedt 96,6% bescherming, SPF50 biedt 98% bescherming. 100% bescherming bestaat niet!

Wist je trouwens dat: de term 'sunblock' niet meer gebruikt mag worden? De FDA (Food and Drug Administration) heeft dit recentelijk verboden, omdat de term de indruk wekt dat het mogelijk is om UV-stralen volledig te blokkeren, terwijl 100% bescherming tegen UV-stralen niet bestaat.

Wat is het verschil tussen een chemische en een fysische filter in o.a. zonnebrand?

UV-filters kunnen worden onderverdeeld in chemische (absorberende) en fysische (weerkaatsende) filters. Producten met chemische filters worden door de huid geabsorbeerd: ze trekken in de huid. Producten met een fysische filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Doordat ze niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie kleiner en zijn ze voornamelijk geschikt voor mensen met een (zeer) gevoelige huid.

PRO TIP! Invisible Physical Defense SPF30 is een dagcreme met uv filter. Deze biedt fysische SPF breedspectrum bescherming en laat geen witte waas achter waardoor deze geschikt is voor alle huidtinten. 

Kun je SPF bij elkaar optellen? Is factor 20 + 30 = factor 50?

Het combineren van producten met een verschillende SPF lijkt misschien slim, maar zorgt er niet voor dat je beter beschermd bent tegen UV-stralen. SPF20 + SPF30 = SPF30, geen SPF50!

Zonnebrand zonder schadelijke stoffen, parfum en alcohol

Om een smeerbare crème te krijgen zijn emulgatoren nodig (stoffen die zich aan elkaar kunnen binden). Emulgatoren verminderen de werking van een SPF waardoor voor een hogere SPF meer filters nodig zijn. Echter: hoe meer filters, hoe groter de kans op huidirritatie. Dankzij Oleosome technologie kan de SPF verhoogd worden zonder meer filters te hoeven gebruiken. De technologie werkt met de kracht van Oleosomen; dit zijn holle zaden van planten. Doordat ze hol zijn, kunnen er werkzame ingrediënten in worden gestopt en werken ze perfect als ‘drager’ voor UV-filters. Hierdoor wordt de kans op huidirritatie verkleind én kan de spf langer doorwerken. Deze technologie is te vinden in Dermalogica's zonbescherming producten. 

PRO TIP! Wanneer je een moisturizer zonder SPF gebruikt kun je deze met Solar Defense Booster SPF50 mengen om de noodzakelijke UV-bescherming  aan je dagelijkse moisturizer toe te voegen en huidveroudering te voorkomen.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Kom er samen met Dermalogica’s Face Mapping® huidanalyse achter wat jouw huid nodig heeft zodat je de juiste skincare producten voor jouw huid kunt kiezen. Onderga de Face Mapping huidanalyse digitaal met de Face Mapping app. Klik hier voor de app. Of ga langs bij één van onze Dermalogica huidexperts voor een gratis Face Mapping® huidanalyse. Onze huidexperts zijn getraind om jouw huid zone voor zone te analyseren en op basis daarvan een gepersonaliseerd behandel- en productadvies te geven. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze hier storelocator.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.