Wat is retinol (Vitamine A) en wat doet het voor je huid?

wat kan een retinol creme, vitamine a zuur of retinol serum voor je huid doen?

retinol_2

highlights

  • Retinol is één van de meest krachtige en populaire ingrediënten in skincare, voor het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekjes
  • Het kan ook helpen acne te verminderen door het stimuleren van celvernieuwing. 

wat is retinol?

Retinol is een retinoïde - een vorm van Vitamine A – die de gouden standaard vormt in de huidverzorgingsindustrie als ingrediënt voor het verminderen van de tekenen van voortijdige huidveroudering. Het heeft de kracht om huidvernieuwing te versnellen, rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekjes te vervagen en te zorgen voor een stevigere, gladdere en meer egale huid. Daarnaast kan retinol ook helpen bij het verminderen van de uiterlijke tekenen van acne door te assisteren in het voorkomen van verstoppingen in poriën door dode huidcellen.

Tip! Retinol Clearing Oil combineert de kracht van Retinol met die van Salicylzuur en behandelt tegelijkertijd onzuiverheden en zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering. 

waarom is retinol goed voor de huid?

Huidveroudering treedt op om een aantal redenen, variërend van omgevingsfactoren tot aan stress  en natuurlijke veroudering. Naarmate de huid ouder wordt, vertragen de celvernieuwing en de collageenproductie. Zichtbare tekenen van huidveroudering (vlekjes, fijne lijntjes, rimpels, enz.) verschijnen als gevolg van de natuurlijke afweermechanismen van onze huid en als gevolg van de tragere celvernieuwing en huidherstel. Een retinol creme of retinol serum versnelt de vertraagde celvernieuwing en is dan ook een uitstekende optie voor het behandelen van de zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering.

hoe werkt retinol op de huid en wat doet het?

Een retinol creme of vitamine a zuur creme stimuleert de vernieuwing van huidcellen. Dit geeft de huid een gladder, gelijkmatiger uiterlijk. Om Retinol te tolereren, moet de huid vaak eerst zogenaamde retinoïde receptoren opbouwen. Deze receptoren zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in de huid en helpen om Retinol zijn werk te laten doen. De huid kan retinoïde receptoren opbouwen door middel van gecontroleerde blootstelling. Dat is gelijk waarom het vaak wordt aangeraden om langzaam te beginnen met retinol producten en vervolgens geleidelijk op te bouwen tot hogere  concentraties. 

welke soorten retinol zijn er?

Retinol behoort tot een familie genaamd retinoïden, dit zijn vormen van vitamine A die helpen bij het verhogen van de cel- en huidvernieuwing. Op deze manier zijn ze effectief in het vervagen van verkleuringen en het verzachten van de schade die optreedt bij huidveroudering.
Retinoïden hebben het krachtigste effect op collageen. Retinoïden hebben hier namelijk een dubbele werking: ze helpen om de hoeveelheid collageenafbraak als gevolg van blootstelling aan de zon te verminderen en ze stimuleren de productie van nieuw collageen.

  • Retinoïnezuur (ook wel vitamine A-zuur genoemd) is een retinoïde die alleen beschikbaar is op recept in vormen zoals Isotretinoïne en Tretinoïne. Dit is de biologisch actieve vorm van vitamine A met het grootste effect, maar wel met de grootste kans op huidirritatie
  • Retinol is de sterkste retinoïde die zonder recept verkrijgbaar is. Hoewel nog steeds zeer effectief, is Retinol ongeveer 20% zwakker dan Retinoïnezuur. Het wordt door de huid langzaam omgezet in Retinoïnezuur. Dit betekent ook dat er minder huidirritatie is dan bij Retinoïnezuur.
  • Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat en Retinyl Acetaat zijn de mildste retinoïden, ook wel bekend als retinyl esters. Ze zetten zich trager om in Retinoïnezuur en vormen dan ook een minimaal risico op huidirritatie.
  • Micro-ingekapselde Retinol. Sommige vormen van Retinol zijn micro-ingekapseld, wat helpt bij het stabiliseren van het Retinol om maximale potentie te garanderen. Micro-ingekapseld Retinol creëert ook een onzichtbaar schild op het oppervlak van de huid om vochtverlies te verminderen, wat van cruciaal belang is voor het verminderen van het verschijnen van rimpels en fijne lijntjes.

hoe gebruik je retinol?

  • Begin retinol serum geleidelijk te gebruiken: het langzaam opbouwen van de tolerantie van de huid helpt irritatie te voorkomen en te verminderen. Begin met het gebruik van één keer per week, dan om de andere dag en uiteindelijk dagelijks.
  • Breng Retinol 's nachts aan om irritatie door blootstelling aan de zon te voorkomen.
  • Gebruik overdag altijd zonbescherming met SPF om jouw huid te beschermen tegen blootstelling aan de zon. 
  • Vermijd andere exfolianten, tenzij ze zijn ontworpen om te worden gebruikt in combinatie met Retinol in hetzelfde product en jouw huidexpert / arts zegt dat het goed is. 

mag je een retinol (vitamine a) creme of zuur gebruiken tijdens de zwangerschap?

Nee! Vermijd huidverzorging met retinol als je zwanger bent of borstvoeding geeft

veroorzaakt retinol schilfertjes, puistjes of roodheid?

Het kan enkele weken duren voordat jouw huid aan Retinol gewend is. In de tussentijd kun je last hebben van schilfertjes en kleine bultjes die lijken op puistjes, evenals andere vormen van  gevoeligheid. Dit is normaal en moet stoppen zodra jouw huid zijn retinoïde receptoren opbouwt. Help de huid hierbij door het even iets rustiger aan te doen door bijvoorbeeld in plaats van iedere avond, je product om de avond te gebruiken. Sommige mensen noemen dit een 'zuiveringsperiode', maar het is in feite jouw huid die de receptoren aan het opbouwen is door middel van gecontroleerde blootstelling. 

veroorzaakt retinol pigmentvlekken?

Retinol veroorzaakt geen ouderdomsvlekken (hyperpigmentatie); in feite wordt het juist gebruikt om hun zichtbaarheid te verminderen. Echter,  Retinol maakt jouw huid wel gevoeliger voor de zon, dus je kunt het beste een hoge factor zonbescherming dragen en deze regelmatig opnieuw opbrengen als je Retinol gebruikt in je huidverzorgingsregime. Gebruik Retinol bijvoorbeeld in combinatie met een dagelijkse moisturizer met breedspectrum zonbescherming zoals de Dynamic Skin Recovery SPF50. Elke zonneschade kan de vooruitgang ongedaan maken en zelfs leiden tot meer pigmentvlekken en andere tekenen van

retinol creme (vitamine a creme) of retinol serum kopen?

Dermalogica heeft verschillende producten met Retinol. Speciaal voor de oogcontour is er Age Reversal Eye Complex. Deze oogcrème met Retinol gaat fijne lijntjes en rimpeltjes tegen en geeft een frisse blik. Om de acnegevoelige huid te ondersteunen is er Retinol Clearing Oil. Deze gezichtsolie combineert Retinol met Salicylzuur voor een zuivere, egalere en vernieuwde huid. Dynamic Skin Retinol Serum is een krachtig serum dat 4 tekenen van huidveroudering aanpakt in één formule.  

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.