5 oorzaken van een gevoelige huid

ontdek waarom jouw huid gevoelig is

ultracalming mist


heb ik een gevoelige huid of een gevoelig geworden huid?

Jeuk, roodheid, schilfers: allerlei tekenen van een gevoelige huid. Maar heb je nu een gevoelige huid of een gevoelig geworden huid? Bij de typering ‘gevoelige huid’ kun je onderscheid maken tussen een gevoelige huid en een gevoelig geworden huid. Een gevoelige huid (huidtype) is genetisch bepaald en komt vooral voor bij mensen met een lichte huidskleur. Een genetisch gevoelige huid is dunner dan een normale huid, waardoor deze huid gevoeliger is voor invloeden van buitenaf. Een gevoelig geworden huid (huidconditie) kan iedereen krijgen en is niet afhankelijk van ras of huidskleur. Er zijn diverse factoren die de huid gevoelig kunnen maken, zoals klimaat, een onderliggende huidaandoening, verkeerd productgebruik, stress en/of leefstijl. 

PRO TIP! Dermalogica's UltraCalming productlijn is speciaal ontwikkeld om de gevoelige huid te verzachten en te herstellen. Lees meer over deze productlijn onderaan deze blog. 

Hoewel een gevoelige en gevoelig geworden huid van elkaar verschillen, zijn de symptomen ervan vrijwel hetzelfde: roodheid, jeuk, een branderig gevoel en een snel geïrriteerde huid. Er zijn verschillende factoren die een gevoelige huid kunnen veroorzaken of verergeren. Dit zijn de vijf belangrijkste:

1. een gevoelige huid door omgevingsfactoren

Extreme temperatuurschommelingen door warmte of kou en een te lage luchtvochtigheid in je (werk)omgeving kunnen ervoor zorgen dat de huid uitdroogt en daardoor gevoeliger wordt. Ook factoren zoals luchtvervuiling en chemicaliën kunnen de huid gevoeliger maken.

PRO TIP! Barrier Defense Booster versterkt de huidbarrière, beschermt preventief tegen prikkelingen en voedt de huid.

2. verkeerd productgebruik

Verkeerd gebruik van cosmetica kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt. Ook kunstmatige toevoegingen zoals parfum en synthetische kleurstoffen kunnen triggers zijn voor ontstekingsreacties. Dermalogica’s producten bevatten geen irriterende, kunstmatige ingrediënten, zoals parfum en synthetische kleurstoffen. 

PRO TIP! Ultracalming Cleanser is een zachte gel/crème cleanser die de huid op zeer milde wijze reinigt en zonder water gebruikt kan worden.

3. leefstijl

Stress, maar ook factoren zoals roken en overmatige blootstelling aan UV-stralen, zorgen ervoor dat een teveel aan vrije radicalen vrijkomt. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en de huidbarrière uit balans raakt. Dit vergroot de kans op huidirritatie.

PRO TIP! Prisma Protect SPF30 is een multi-tasking moisturizer die vrije radicalen neutraliseert en de huid beschermt tegen UV-stralen en luchtvervuiling. 

4. dehydratatie

Een gedehydrateerde huid is vaak de voorloper van een gevoelige huid. Doordat de barrièrefunctie van een gedehydrateerde huid uit balans is, worden schadelijke invloeden van buitenaf minder goed tegengehouden. Dit kan huidirritaties zoals jeuk en een rode huid tot gevolg hebben.

PRO TIP!  Calm Water Gel is een verkoelende moisturizer die tranformeert op de huid tot een voedende fluïde waardoor een gewichtsloze barrière tegen omgevingsfactoren op de huid wordt gelegd. Hierdoor is de huid beter beschermd tegen droogte en irritaties.

5. huidaandoeningen

Roodheid, jeuk en schilfers kunnen duiden op een ontstekingsreactie van de huid als gevolg van een onderliggende huidaandoening. Voorbeelden van dergelijke aandoeningen zijn rosacea en eczeem.


Dermalogica’s UltraCalming™ Complex is een uniek, botanisch ingrediënten complex dat tekenen van gevoeligheid zoals roodheid, irritatie en jeuk tegengaat. Het complex wordt gebruikt in Dermalogica’s UltraCalming™ productlijn. Ingrediënten van het UltraCalming™ Complex zijn:

Rode Berenklauw
Rode Berenklauw is rijk aan polyfenolen (antioxidanten) en is een natuurlijke ontstekingsremmer. Daarnaast gaat dit ingredient roodheid en gevoeligheid tegen en heeft het een verzachtende werking op de huid.

Haver
Dermalogica gebruikt in haar producten een farmaceutische graad van haver. Haver is rijk aan een belangrijke werkzame stof (avenanthramide) die de afgifte van histamine vermindert. Hierdoor is het zeer effectief bij het verminderen van jeuk, roodheid en irritatie. Daarnaast heeft haver een helende en verzorgende werking op de huid.

Gember-extract en Bisabolol (Kamille-extract)
Gember en Bisabolol werken synergetisch om jeuk, roodheid en irritatie te verminderen. Daarnaast hebben deze ingredienten een pijnstillende en verzachtende werking.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.