De verschillende soorten onzuiverheden op een rijtje

wat zijn mee-eters, papels, pustels en andere soorten onzuiverheden?

lachend model

highlights

  • Onzuiverheden komt in vele vormen voor
  • Weten welke soort jij hebt, kan je helpen om er sneller van af te komen en bijkomende huidschade te minimaliseren
  • Daarom is het belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten acné en hoe je deze kunt herkennen

Of je nu een volwassen huid of een tienerhuid hebt - onzuiverheden komen nooit op het juiste moment en kunnen je onzeker laten voelen. Weten wat voor soort breakout het is, zal je helpen het juiste product of de juiste behandeling te kiezen om er sneller van af te komen zonder daarbij schade aan te richten aan de huid.

hieronder een handig overzicht van verschillende soorten onzuiverheden - en tips hoe je deze kunt behandelen:

 

Mee-eters (blackheads) Mee-eter

Wat is een mee-eter?

Mee-eters worden veroorzaakt door een verstopping in de follikel (haarzak). Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart.

Uiterlijke kenmerken
Donker, klein en voornamelijk bij T-zone.

Hoe te behandelen?
Gebruik een masker of exfoliant om blackheads te verwijderen met ingrediënten zoals Kaolin Klei, Zwavel en Geactiveerde Binchotan Houtskool. Of laat de mee-eters door een huidexpert verwijderen met een mee eter verwijderaar (vraag naar express treatments). 

PRO TIP! Daily Superfoliant bevat Binchotan Houtskool wat zorgt voor directe ontgifting en de huid polijst. Voor de jonge onzuivere huid is Blackhead Clearing Fizz Mask een perfect zuiverend masker om mee-eters mee te verminderen dankzij Kaolin Klei.

Whiteheads
whitehead

Wat is een whitehead?

Mee-eters kunnen ook wit van kleur zijn. Een whitehead ligt vaak wat dieper en wordt niet blootgesteld aan lucht waardoor deze ook weer lastiger te verwijderen is dan een mee-eter in de vorm van een blackhead. 

Uiterlijke kenmerken
Kleine, wit/gele bultjes zonder roodheid.

Hoe te behandelen?
Gebruik een scrub of exfoliant met ingredienten zoals Salicylzuur, Tea Tree olie en Niacinamide. Of laat de whiteheads door een huidexpert verwijderen.

PRO TIP! Daily Microfoliant bevat Salicylzuur en verwijdert op zeer milde wijze dode huidcellen waardoor deze zelfs geschikt is voor de gevoelige huid. 

Milia (gerstenkorrels) milia

Wat zijn gerstenkorrels (ook wel Milia genoemd)?

Milia (gerstenkorrels) is eigenlijk geen onzuiverheid. Het zijn goedaardige cysten die veroorzaakt worden wanneer dode huidcellen en keratine (proteine) onder de huid gevangen zitten en geen opening hebben om eruit te komen. Milia wordt mede veroorzaakt door een tekort aan vocht in de huid . 

Uiterlijke kenmerken

Harde, kleine, witte bultjes. Vaak verward met whiteheads.

Hoe te behandelen

Gebruik een exfoliant met ingrediënten zoals Salicylzuur. Of ga naar een dermatoloog om dit professioneel te laten vewijderen.

PRO TIP! Skin Hydrating Booster is een intens hydraterend serum dat de huid direct voorziet van hydratatie. De geconcentreerde formule verzacht de huid en verbetert het vochtgehalte.

Papels
papels

Wat is een papel?

Papels zijn rode, verhoogde bobbels die optreden als een gesloten follikel te weinig zuurstof krijgt. Deze anaerobe omgeving zorgt ervoor dat de bacteriën actief worden en deze overtollig talg en dode huidcellen ‘opeet’. Hoemeer de bacteriën zich vermenigvuldigen en talg consumeren, hoe groter de follikel in een papel.

Uiterlijke kenmerken
Rood/roze, zonder pus of zichtbare opening. 'Nog niet klaar'.

Hoe te behandelen
Gebruik een leave-on booster of serum met ingrediënten zoals: Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie. Of raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

PRO TIP! Deep Breakout Liquid Patch (voor de volwassen onzuivere huid) en Breakout Clearing Booster (voor de jonge onzuivere huid) zijn targeted spot treatments die helpen om onzuiverheden aan te pakken bij de bron. 

Pustels
pustels

Wat is een pustel?

Pustels zijn met pus gevulde bultjes die optreden wanneer een infectie in de follikel aanwezig is. Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus.

Uiterlijke kenmerken
Rood/roze bultjes, opgezwollen met pus en wit/gele kop. Vaak verward met whiteheads.

Hoe te behandelen
Gebruik een leave-on booster of serum met ingrediënten zoals: Salicylzuur, Tea Tree olie en TT Technologie. Of raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

PRO TIP! Clarifying Body Spray zuivert de huid en zorgt voor een stralende huid over heel je lichaam. 

Knobbels (nodules) knobbels

Wat is een knobbel?

Nodules (knobbels) ontwikkelen zich wanneer een infectie zich uitbreidt naar omringende follikels. De knobbels zien eruit als meerdere papels en pustels die gegroepeerd zijn, of als grotere, bobbelige gebieden.

Uiterlijke kenmerken
Bobbelige, gezwollen rode gebieden met geclusterde papels en puisten.

Hoe te behandelen
Raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

PRO TIP! Vind een Dermalogica Huidexpert bij jou in de buurt en laat je onzuiverheden op professionele manier verwijderen. 

Cysten
cysten

Wat is een cyste?

Cysten ontstaan als de infectie een lange tijd in de dermis aanwezig blijft, waardoor het lichaam het in quarantaine kan plaatsen in een membraan. Vanwege deze quarantaine kan er niets uit de cyste komen, wel kun je proberen om met producten die bv. Salicylzuur bevatten, de infectie ‘uit quarantaine’ te krijgen.

Uiterlijke kenmerken
Grote, wijdverspreide bultjes of gebieden die geen zichtbare pus bevatten. Vaak enkelvoudig (niet geclusterd).

Hoe te behandelen
Raadpleeg een professionele huidexpert of dermatoloog voor het beste resultaat.

PRO TIP! Vind een Dermalogica Huidexpert bij jou in de buurt en laat je onzuiverheden op professionele manier verwijderen. 

Mee-eters (blackheads), whiteheads en gerstekorrels (milia) zijn niet-inflammatoir, wat betekent dat er geen roodheid of ontsteking aanwezig is. Maar onthoudt: mee-eters kunnen puistjes worden.
Onbehandelde mee-eters kunnen puistjes worden wanneer ze geïnfecteerd raken door bacteriën die onzuiverheden veroorzaken, de P.acnes bacterie. Daarom is het belangrijk om je huid altijd goed te reinigen zodat overtollig talg en dode huidcellen worden verwijderd. 

PRO TIP! Lees meer over het belang van het dubbel reinigen van je gezicht in deze blog  en ontdek hoe je jouw huid grondig reinigt (zonder daarbij de huidbarrière te beschadigen!).

Over het algemeen zijn mee-eters, whiteheads, papels, comodonen en puisten goed te behandelen met de juiste producten. Daarnaast is het belangrijk om je levensstijl eens goed onder de loep te nemen. Heb je veel last van stress? Eet je misschien voedingsmiddelen die onzuiverheden triggeren? Reinig je jouw huid dagelijks grondig? Lees in deze blog meer over de oorzaken van het ontstaan van onzuiverheden.

 

Wanneer je last hebt van hevige acne klachten of wil weten wat acne is (rood en pijnlijk) adviseren we je om langs te gaan bij een huidtherapeut of dermatoloog.

 

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.