Wat is exfoliëren en welk type exfoliant is geschikt voor jouw huid?

Het verschil tussen een chemische en mechanische exfoliant

Wat is exfoliëren van de huid?

Met exfoliatie verwijder je dode huidcellen van de huid om zo de huidtextuur en -kleur te verbeteren, celvernieuwing te stimuleren en het opnamevermogen van de huid te verbeteren. Een ‘exfoliant’ is een ingrediënt dat dode huidcellen verwijdert aan het huidoppervlak, zodat de nieuwe en gladde huid die daaronder zit direct zichtbaar wordt.

Welke soorten exfolianten zijn er?

Er zijn grofweg twee verschillende vormen van exfoliatie: mechanisch en chemisch. De meest bekende variant is de mechanische, en wordt ook wel scrub genoemd. Ieder type werkt op zijn eigen manier en heeft zijn eigen unieke voordelen. Zo wordt een chemische exfoliant vooral aanbevolen bij actieve onzuiverheden omdat mechanische exfoliate de huid teveel kan stimuleren (waardoor je de huid kunt irriteren en actieve puistjes juist kunnen verergeren).

Wat is een chemische exfoliant?

Een chemische exfoliant maakt de huid glad en zacht door de ‘lijm’ op te lossen waarmee dode huidcellen aan het huidoppervlak vastgeplakt zitten waardoor de dode huidcellen gemakkelijker afschilferen en zo de huidtextuur en uitstraling verbeteren. Ingrediënten die hiervoor gebruikt worden, zijn voornamelijk Hydroxyzuren (zoals Melkzuur en Salicylzuur), Retinol (Vitamine A) en enzymen (zoals Papaja). Bij chemische exfoliatie kan bovendien gekozen worden voor zuurvrije, gladmakende ingrediënten, zoals Hibiscus en Rozenbottel. Deze ingrediënten zijn mild exfoliërend en werken in tegenstelling tot zuren van binnen naar buiten.

Dermalogica Daily Milkfoliant

Enzymen

Huid- en haarfollikels bevatten van nature enzymen die het natuurlijke afschilferingsproces bevorderen, maar je kunt ook producten gebruiken die enzymen bevatten om dit proces te bevorderen. Enzymatische peelings zijn vaak hele milde peelings en gebruiken vaak ingrediënten als
Rijstzemelenextract, Papaïne (van Papaja verkregen enzymen die de keratine proteïnen verteren) en Bromelaïne (verkregen van Ananas). 

Alpha Hydroxyzuren (AHAs)

AHAs vallen onder de meest veelzijdige groep zuren omdat er veel varianten zijn die op verschillende concentraties voor verschillende resultaten kunnen worden ingezet. Daarbij zijn ze in water oplosbaar. Ze verweken de ‘lijm’ tussen de cellen en stimuleren celvernieuwing. AHAs zoals Citroenzuur, Tartaarzuur en Melkzuur worden gebruikt om effectief de bovenste lagen van de huid te exfoliëren en celvernieuwing te stimuleren. AHA’s zijn door hun vochtinbrengende vermogen met name geschikt voor een droge, normale of zonbeschadigde huid, die geen last heeft van onzuiverheden.

Beta Hydroxyzuren (BHAs)

BHA's zoals Salicylzuur zijn oplosbaar in vet. Producten met BHA’s zijn daarom geschikt voor een huid die neigt naar de vorming van mee-eters en onzuiverheden. BHAs werken ontstekingsremmend en kunnen de huid diep binnendringen via de follikels en talgklieren waarbij ze zorgen dat doffe dode huidcellen worden losgeweekt.

microdermabrasie

Wat is mechanische exfoliatie?

Bij mechanische exfoliatie worden fysische bestanddelen of tools gebruikt om dode huidcellen door middel van frictie (wrijving) te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan kleine korrelige deeltjes die in een scrub zitten of door het gebruik van een scrub borstel. De meeste exfolianten die je kunt kopen zijn vaak mild en bevatten kleine ruwe deeltjes zoals Maïskolfmeel, Rijstzemelen of havermout die de dode huidcellen letterlijk van de huid ''afscrubben''. Tip! Kies bij mechanische exfoliatie van het gezicht nooit voor een product met fijngemalen pitten van fruit of noten! Dit kan de huid irriteren en beschadigen.

Microdermabrasie is een geavanceerde methode voor het mechanisch afschilferen van de bovenste fijne huidlaag om dode huidcellen te verwijderen. 


Is mechanische exfoliatie geschikt voor mijn huid?

Wanneer je huidbarrière is verstoord of wanneer je last hebt van actieve acné of een gevoelige huid hebt, is het niet verstandig om je huid te scrubben of een behandeling met mechanische exfoliatie te ondergaan. Mechanische exfoliatie stimuleert frictie (wrijving) van de huid. In het geval van actieve acne kunnen de acne klachten juist verergeren doordat bacteriën zich kunnen verspreiden. Ook bij een gevoelige huid is het niet aan te raden om de huid te scrubben omdat frictie gepaard gaat met de doorbloeding van de huid wat je juist niet wilt stimuleren wanneer je al roodheid op de huid ervaart. Ben je niet zeker of mechanische exfoliatie geschikt is voor jouw huidconditie? Laat je dan altijd vrijblijvend adviseren door een Dermalogica huidexpert.

kenmerken: chemische exfolianten

  • Functie? Verwijdert dode huidcellen zonder wrijving van de huid.
  • Bevat? Enzymen en/of zuren (AHAs en BHAs) zoals Salicylzuur en Glycolzuur.
  • Product? Gezichtsreiniger, serum, masker, exfoliant etc.
  • Huidtype? Geschikt voor de (acne) gevoelige huid.

dermalogica's chemische exfolianten

klik hier

kenmerken: mechanische exfolianten

  • Functie? Verwijdert  dode huidcellen door wrijving van korrels op de huid.
  • Bevat? Natuurlijke korrels met bv. zout, suiker of plantaardige vegels of synthetische bestandsdelen zoals nylon.
  • Product? Gel, crème, scrub handschoen etc.
  • Huidtype? Geschikt voor de normale of vette huid.

dermalogica's mechanische exfolianten

klik hier 

Kan je te veel exfolieren?

Wanneer je jouw huid te vaak scrubt of exfolieert kan je huidbarrière worden beschadigd. Dit kan erin resulteren dat je huid gedehydrateerd raakt en de talgproductie toeneemt waardoor er onzuiverheden kunnen ontstaan. Ook zorgt een verstoorde huidbarrière ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor irritatie en UV schade wat er op zijn beurt weer voor kan zorgen dat de onzuiverheden alleen nog maar verder toe kunnen nemen.

Ontdek de tekenen dat je teveel hebt geëxfolieerd in deze blog en wat je kunt doen!

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.