Veilig exfoliëren

gevaar te veel exfoliëren?

Exfoliëren geeft een strakke, stevige, gladde en zachte huid. Omdat het resultaat geweldig is exfoliëren veel mensen te vaak. En dat kan de vitaliteit van de huid verminderen en de huid gevoeliger maken voor UV-stralen en dus voor zonschade en huidveroudering.

kenmerken te veel exfoliëren

Te veel exfoliëren stimuleert het ontstekingsmechanisme van de huid, wat leidt tot een verminderde werking van de beschermende barrière. Met als gevolg: een overgevoelige en voortijdig verouderde huid. Kenmerken van te vaak exfoliëren zijn:

  • een vochtarme huid
  • droge plekken
  • een strak gespannen huid
  • roodheid en jeuk
  • toenemende overgevoeligheid
  • acne en irritatie

herken je dit?

Wanneer je een of meer van deze kenmerken herkent, vraag dan advies aan een professionele schoonheidsspecialist. Die zal waarschijnlijk een kalmerende cleanser, toner en een beschermende moisturizer aanbevelen waardoor het herstelproces in werking wordt gezet. Ook bescherming tegen daglicht en zon is een must, omdat de huid na exfoliatie tot wel 50% gevoeliger is voor zonlicht! Gebruik een zonbeschermend product met fysische filters, zoals titaniumdioxide of zinkoxide. Deze irriteren de huid niet.

dagelijkse exfoliatie

Als de huid is hersteld kun je gaan exfoliëren met een zeer milde exfoliant bestemd voor dagelijks gebruik, zoals Dermalogica's Daily Microfoliant. Vraag jouw Dermalogica huidexpert altijd om advies over het meest geschikte product voor jouw huid en om advies over de frequentie van het productgebruik. Als je daarna over wilt gaan op een meer intensieve exfoliatie, kies dan een exfoliant zonder schurende deeltjes maar met salicylzuur of melkzuur. Overleg weer eerst met je schoonheidsspecialist. Combineer de producten voor thuisgebruik met professionele behandelingen. Zo krijg je een mooie, gladde en strakke huid zonder nadelige bijwerkingen.

Benieuwd naar verschillende vormen van exfoliatie? Je leest hier welke vormen van exfoliatie er bestaan. 

Roodheid verminderen Roodheid verminderen
Lees meer
Behandelen gevoelige huid Behandelen gevoelige huid
Lees meer