roodheid, fijne lijntjes, pigmentvlekjes, en dehydratatie; wat betekenen deze huidsignalen?

Verschillende soorten huidproblemen. Wil wil jouw huid je vertellen?

Jouw huid is een levend orgaan dat constant verandert — dat betekent dat haar behoeften behalve per zone, ook per dag kunnen verschillen. Zelfs wanneer je jouw best doet om je huid dat te geven wat jij denkt dat ze nodig heeft, lijkt het soms alsnog alsof je huid niet luistert. Veelvoorkomende huidzorgen zoals fijne lijntjes en pigmentvlekjes kunnen signalen zijn dat je huid een vorm van schade ervaart. Hoe goed je ook probeert te luisteren naar je huid, soms zijn de signalen die afgegeven worden te subtiel om op te pikken. Tenminste tot nu. Hier volgt een diepere kijk naar vier bekende signalen en hoe je de toekomstige schade die ze vertegenwoordigen kunt ondervangen.

de oorzaak van roodheid

Vertoont je huid meer dan een korte blos? Dan kan het zijn dat je huid inflammatie ervaart. Deze kan veroorzaakt worden door meerdere huidcondities, of een reactie zijn op triggers in je omgeving, stress of zelfs je dieet.

Ongeacht de trigger is roodheid een veelvoorkomend teken van een gevoelige huid en verstoorde barrièrefunctie. Wanneer de huidbarrière is verslechterd kunnen namelijk potentieel irriterende substanties de huid gemakkelijker binnendringen. Deze stoffen activeren het immuunsysteem en de afgifte van cytokinen (moleculen die een rol spelen in het inflammatie proces). Dit zorgt voor zichtbare inflammatie, roodheid en sensaties zoals warmte en prikkelingen. Allemaal klassieke tekenen van gevoeligheid.

de oplossing voor het minderen en voorkomen van roodheid

Begin met het vermijden van triggers zoals stress, reinigen met heet water, pittig eten, ingrediënten die de lipidelaag aantasten zoals SD alcohol, kunstmatige geurstoffen, parfum en overmatige exfoliatie.

Kies vervolgens producten met ingrediënten die helpen de huid te kalmeren en te verzachten. Hierbij kun je denken aan plantenextracten met antioxidanteigenschappen. Sommige planten zijn zelfs in staat om nog een stapje verder te gaan zoals de onderstaande krachtpatsers:

 • Galluszuur van de Japanse Kornoeljekers is rijk aan antioxidanten met ontstekingsremmende eigenschappen. Het heeft daarnaast de unieke eigenschap om tekenen van onbalans, als gevolg van oxidatieve stress, buiten de cel te detecteren. Vervolgens helpt deze antioxidant bij het neutraliseren van vrije radicalen waardoor gevoeligheid en roodheid tegengegaan worden.
 • Ons exclusieve UltraCalming Complex is geformuleerd met botanische, actieve ingrediënten zoals Haver, Gember, Rode Berenklauw en Bisabolol. Deze minimaliseren de ongemakken van gevoeligheid. Je vindt dit botanische complex in de producten van de UltraCalming lijn die speciaal is ontwerpen voor de gevoelige huid.
 • Zoethout en Lavendel: allebei deze extracten verzachten en kalmeren de huid. Naast de UltraCalming lijn vind je onder andere Lavendel ook in sound sleep cocoon.

de oorzaak van fijne lijntjes en rimpels

Wanneer de huid veroudert, ervaart deze een vertraging van de natuurlijke processen die helpen met het onderhouden van haar stevigheid, elasticiteit en stralende teint. Zichtbare tekenen van voortijdige huidveroudering verschijnen als gevolg van onder andere hormonale veranderingen en blootstelling aan UV.  Samen veroorzaken ze een verzwakking van het collageen (wat zorgt voor stevigheid) en elastine (wat zorgt voor elasticiteit)  in jouw huid naar mate je veroudert. Op biochemisch niveau zie je bijvoorbeeld dat fibroblasten (collageen producerende cellen) verouderen en hun energieproductie afneemt, met fijne lijntjes en rimpels als gevolg.

het verminderen van fijne lijntjes en rimpels

Vermijd blootstelling aan UV-stralen, de grootste trigger voor voortijdige huidveroudering en kies voor skin care producten met ingrediënten die zich specifiek richten op de vroege tekenen van voortijdige huidveroudering:

smart response serum
 • Mannose-6 fosfaat detecteert verzwakte collageenvezels en verbetert hun conditie, waardoor de huidtextuur en stevigheid zichtbaar verbeteren.
 • Peptides ondersteunen de veerkracht en teint van de huid.
 • Antioxidanten beschermen dan weer tegen schade aan het huidoppervlak door vrije radicalen te neutraliseren.

de oorzaak van pigmentvlekjes

Wist je dat een oneffen teint een persoon wel 20 jaar ouder kan doen lijken dan hij of zij is? Donkere vlekjes, ook wel bekend als hyperpigmentatie, worden veroorzaakt door een overproductie van melanine, het bruin-rode pigment van de huid. Bepaalde triggers, zoals blootstelling aan de zon, veroorzaken onregelmatige productie bovenop andere oorzaken zoals hormonale factoren (pilgebruik, zwangerschap) en post-inflammatoire hyperpigmentatie (zoals schade door het uitknijpen van een puistje of een litteken na een wondje).  

de oplossing voor donkere plekjes

Het gebruik van een SPF overdag, ook al de zon niet schijnt, is een absolute must. Je kunt hierbij kiezen voor tussen een fysische of chemische SPF. Kies daarnaast skin care producten met ingrediënten die de overproductie van melanine tegengaan, als jouw nieuwe BFF. Het aminozuur tyrosine en het enzym tyrosinase zijn beide bekende spelers binnen de melanine productie. Maar ook minder bekende enzymen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van pigmentvlekken. Bijvoorbeeld het enzym TRP-1 (tyrosinase gerelateerde proteïne- 1) dat van belang is bij eerste stappen van het proces van de melanine productie. De volgende ingrediënten gaan de overproductie van melanine op verschillende manieren tegen:

 • Gehydrolyseerde Tarwebloem, een rijke bron van Arabinoxylo_ oligosaccharides, is in staat een toename in het enzym TRP-1 te detecteren en helpt het te neutraliseren. Hierdoor zorgt het ervoor dat pigmentvlekken gaan vervagen en de huid wordt verheldert. Je vindt het onder andere in Smart Response Serum
 • Hexylresorcinol is een krachtig ingrediënt dat in staat is zich direct aan de tyrosinase te binden waardoor deze inactief wordt. Hexylresorcinol stimuleert ook de aanmaak van Glutathion, een natuurlijke antioxidant in de huid, die eveneens helpt bij het verminderen van de tyrosinase.
 • Niacinamide (vitamine B3) is bekend vanwege zijn eigenschappen om hyperpigmentatie heel goed te kunnen behandelen, omdat deze in staat is het transport van de melanosomen naar de omliggende huidcellen te onderdrukken. De producten van de PowerBright lijn en het nieuwe Dark Spot Serum zetten, met hulp van deze ingrediënten specifiek in op het vervagen en voorkomen van hyperpigmentatie.
smart response serum ingredienten

de oorzaak van dehydratatie en een droge huid

Vind je meer ruwe, droge plekjes op je gezicht dan je zou willen? Een beschadigde vochtbarrière (ook wel bekend als de epidermis- ofwel de bovenste laag van je huid) kan de belangrijkste oorzaak zijn. Als je huidbarrière is verzwakt – als gevolg van bijvoorbeeld normale veroudering, genen, te agressieve reiniging of blootstelling aan UV- zal je naargelang de schade toeneemt meerdere huidzorgen vertonen zoals:

 • droogte
 • vale teint
 • roodheid
 • gevoeligheid
 • onzuiverheden  

Deze verzwakking van de huidbarrière begint wanneer de lipide barrière, die bestaat uit drie hoofdbestanddelen (ceramiden, cholesterol en vetzuren) uiteen begint te breken, waardoor vocht kan ontsnappen en irriterende stoffen en bacteriën binnen kunnen dringen.  

de oplossing voor gedehydrateerde huid

Jouw dieet, het drinken van voldoende water en je skin care regime kunnen de hydratatie van je huid herstellen. Skin Care producten met Hyaluronzuur zijn hierbij een goede keus en komkommer en Vitamine E zijn twee andere ingrediënten die extra vocht in de huid brengen om diens vochtgehalte te herstellen.

Idealiter ga je voor de combinatieaanpak. Met een mix van ingrediënten die zowel de lipide barrière herstellen als ook de huid extra hydrateren. Hierbij is het wel belangrijke dat dit op de juiste plekken gebeurd. Oligosachariden verkregen uit gehydrolyseerd beta glucan detecteren op zeer plaatselijk niveau een verstoring in de huidbarrière. Ze helpen bij de aanmaak van hydraterende moleculen om de barrière te helpen herstellen en de vochtbalans van de huid te verbeteren, daar waar dat nodig is.

gemengde huid

Veel mensen ervaren niet enkel één van de bovenstaande huidzorgen, maar zien dat hun huid op verschillende plekken een ander signaal en dus een andere behoefte heeft. In plaats van het inzetten van verschillende serums biedt Dermalogica nu een totaaloplossing met het Smart Response Serum. Dit serum geeft een op jouw huid afgestemde gepersonaliseerde werking, waar en wanneer jouw huid aangeeft dat nodig te hebben.  De SmartResponse Technology werkt enkel waar en wanneer dat nodig is, op de specifieke behoefte van dat moment. Geeft de huid van je voorhoofd bijvoorbeeld aan dat hydratatie nodig is en de huid van je neus een toename aan pigment, dan werkt het serum op die plekken aan die specifieke behoeftes. Deze slimme technologie voorkomt hiermee toekomstige schade, zelfs voordat jij dat merkt!

Ontdeknu via deze intelligente widget wat jouw huid nodig heeft en of Smart Response Serum jouw nieuwe, ideale  skin care partner is.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek welke maskercombinatie jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.