Puistjes door stress?

kan je puistjes krijgen door stress?

Puistjes kunnen worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals erfelijkheid, het gebruik van bepaalde medicatie en door verstoppende ingrediënten in cosmetica. Daarnaast is het beslist geen fabeltje dat stress de oorzaak kan zijn van onzuiverheden. Integendeel! Het is wetenschappelijk bewezen dat stress zijn weerslag heeft op de huid. Maar hoe komt dat precies?

hogere talgproductie en verstopte poriën

Het lichaam maakt testosteron aan, maar tijdens perioden van stress maakt het lichaam meer van dit hormoon aan dan gebruikelijk. Bij de productie van grotere hoeveelheden testosteron komt het enzym 5-alfa-reductase vrij. Dit enzym zorgt ervoor dat het ‘goede’ testosteron wordt omgezet in een agressievere vorm (dihydrotestosteron). Dit resulteert in een verhoogde talgproductie. Een hogere talgproductie zorgt ervoor dat talgklieren sneller verstopt raken, waardoor de kans op ontstekingen (acne) groter is.

Dermalogica’s mediBac Clearing™ productlijn bestaat uit producten die het Niacinamide-ingrediëntencomplex bevatten. Dit complex onderdrukt het enzym 5-alfa-reductase en helpt daarmee puistjes te voorkomen! Ook het is een goed idee om dit artikel over 

het stresshormoon cortisol

Naast testosteron maakt het lichaam bij stress cortisol aan. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en dat is niet zonder reden. Het hormoon verzwakt het immuunsysteem, terwijl dat juist van belang is bij het remmen van ontstekingen en het herstellen van de huid. De kans op onzuiverheden is door invloed van cortisol dus groter. 

stressacne

Vrouwen blijken vaker last te hebben van acne dan mannen. Dit valt te verklaren door hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens menstruatie of zwangerschap) en door de vaak stressvolle combinatie van werk en gezinsleven. Deze zogenaamde stressacne komt voornamelijk voor op de kin en kaaklijn.

Tip: In het artikel omgaan met stress geven we je tips om stress te voorkomen of hier mee om te gaan.

Factoren die bijdragen aan onzuiverheden Factoren die bijdragen aan onzuiverheden
Lees meer
Verschillende soorten onzuiverheden Verschillende soorten onzuiverheden
Lees meer