Mee-eters voorkomen

mee-eters voorkomen en behandelen

Mee-eters (comedonen of blackheads). Sinds onze puberteit zijn we er niet zo blij mee. Maar wat zijn mee-eters? Mee-eters worden veroorzaakt door een verstopping in de follikel (haarzak). Ze worden gevormd door een opeenhoping van talg, dode huidcellen, kleine haartjes en bacteriën. Deze verstopping ligt op het huidoppervlak, waardoor deze in contact komt met licht en zuurstof. Daardoor oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt het zwart.

Mee-eters vormen zich voornamelijk op de neus. Daar zijn de haarzakjes namelijk klein en niet zo diep, waardoor ze gemakkelijker verstopt raken. Vanaf de neus verspreiden ze zich vaak over onze T-zone, omdat onze talgklieren daar het meest actief zijn.

mee-eters voorkomen en verwijderen

Comedonen zijn onschuldig, maar kunnen een puistje worden wanneer ze niet behandeld worden. Het belangrijkste bij het behandelen van mee-eters is om de huid zo schoon mogelijk te houden en om de talgproductie te reguleren. Het beste kun je zowel ’s ochtends als ‘s avonds een dubbele reiniging hanteren (PreCleanse + aanbevolen cleanser). Spoel je cleanser grondig af met water, want wanneer overtollig product op de huid blijft zitten kan deze verstopt raken.

do’s & don’ts bij mee-eters

Do: 

  • Gebruik als eerste reiniging een olie zoals PreCleanse, omdat deze de huid een dieptereiniging geeft en de huid voorbereid op een tweede cleanser.

  • Stem je tweede reiniging af op je huidconditie. Een Dermalogica huidexpert kan hierover advies geven op basis van een Face Mapping® huidanalyse.

  • Reinig ook achter je oren en dicht tegen de haarlijn. Dit zijn plekken die vaak vergeten worden en waar vaak puistjes ontstaan.

  • Gebruik regelmatig een milde scrub (bijvoorbeeld Daily Microfoliant). Dit helpt om de huid vrij te houden van oppervlakkig vuil, en voorkomt daarmee verstoppingen. 

Don’t:

  • Probeer mee-eters niet uit te knijpen of te verwijderen met plakstrips. Het gebied rondom de neus is delicaat, waardoor je gemakkelijk de haarvaten en de huid beschadigt.

  • Als er puistjes ontstaan als gevolg van mee-eters, zorg er dan voor dat je deze niet uitknijpt. Hierdoor kunnen pigmentvlekjes en ontsierende littekens ontstaan.