Waardoor ontstaan puistjes en wat te doen tegen jeugdpuistjes?

Wat te doen tegen puistjes? Ontdek onze tips!

Waardoor ontstaan puistjes en onzuiverheden?

_________ highlights _________

• Er zijn vier belangrijke oorzaken bij het ontstaan van onzuiverheden bij tieners •
• Ontdek 5 snelle tips om onzuiverheden te voorkomen. •Iedere huid is anders en onzuiverheden kunnen ontstaan om verschillende redenen. Er zijn echter vier belangrijke oorzaken van onzuiverheden: leeftijd, levensstijl, stress en genetische aanleg.

icon leeftijd

Leeftijd
Hoe jonger je bent, hoe aannemelijker het is dat je een verhoogde talgproductie hebt en gevoeliger bent voor onzuiverheden. Een jongere huid is bovendien veerkrachtiger, wat betekent dat het bestand is tegen terugkerende puistjes en dat de huid sneller geneest. Naarmate je ouder wordt, heeft je huid de neiging om minder olie te produceren en meer geïsoleerde puistjes te hebben. Door een vertraagde celvernieuwing is de huid bovendien vatbaarder voor post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH).

icon levensstijl

Levenstijl/persoonlijke verzorging
Slechte reiniging en te weinig exfoliatie (waardoor dode huidcellen niet verwijderd worden) is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van onzuiverheden. Andere factoren zijn het gebruik van comedogene make-up en haarproducten en kleding die zweet en dode huidcellen bevat.

icon stress

Stress
Stress is een belangrijke veroorzaker van onzuiverheden omdat stress ervoor zorgt dat de huid meer talg produceert en het herstelproces van de huid vertraagt. Houd in gedachte dat stress meerdere vormen heeft en niet alleen psychisch hoeft te zijn. Bijvoorbeeld: je kan fysieke stress hebben vanwege dehydratatie (te weinig water drinken) en ongezonde eetgewoontes.

icon genen

Genen
Vaak is de aanleg voor onzuiverheden genetisch bepaald, wat betekent dat je huid vier tot vijf keer meer dode huidcellen produceert en grotere, actieve talgklieren heeft dan mensen die niet gevoelig zijn voor onzuiverheden. Bovendien hebben mensen die gevoelig zijn voor puistjes vaak dikkere talg en minder kleine (vellus) haartjes, die talg van de follikels afvoeren. Dit zorgt ervoor dat follikels gemakkelijker verstopt raken.

Nu je weet welke factoren onzuiverheden veroorzaken, is het ook goed om te weten van welke soort onzuiverheden jij precies last hebt. Wanneer je weet waar je last van hebt, kun je ook het juiste product en behandeling kiezen passend bij jouw huid en probleem. 

Ontdek hieronder alvast 5 snelle tips om onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters te voorkomen en te verminderen. 

5 snelle tips om onzuiverheden te voorkomen

  1. Vermijd wasverzachter bij het wassen van je beddengoed. De synthetische geurstoffen in wasverzachter zijn een trigger voor onzuiverheden, omdat ze de huid kunnen verstoppen en irriteren! 
  2. Vermijd frictie. Sjaals en petjes kunnen voor wrijving zorgen, waardoor huidirritaties en ontstekingen kunnen ontstaan.

  3. Gebruik verzorgingsproducten die zijn afgestemd op je huidtype en -conditie. Het gebruik van verkeerde producten kan onzuiverheden veroorzaken. 

  4. Drink voldoende water. Niet alleen zuivert water het lichaam, ook zorgt het indirect voor een stralende huid. 

  5. Vermijd geraffineerde koolhydraten en suikers (snoep en wit brood) en kies voor de onbewerkte varianten (fruit en volkoren brood).