hoe herken je een droge huid of vochtarme huid?

Ontdek de verschillen: droge huid vs. gedehydrateerde (vochtarme) huid

hoe ontstaat een vochtarme huid


Heb jij in de wintermaanden vaak last van een droge huid? Of is jouw huid gedehydrateerd? Een droge huid en een gedehydrateerde huid
worden vaak met elkaar verward. Genoeg redenen om hydratatie eens nader te analyseren.

Droge huid vs. gedehydrateerde (vochtarme) huid

Er bestaat een groot verschil tussen een droge huid (tekort aan vet/talg) en een vochtarme huid (tekort aan vocht). De cellen in die huidlagen horen 10% vocht te bevatten. Wanneer dat minder is noemen we de huid vochtarm. Een vochtarme huid heeft een tekort aan water, een droge huid aan vet (talg). Maar, een vette huid kan daarbij ook vochtarm zijn. Wij hebben de verschillen voor je op een rijtje gezet. Mogelijke symptomen van zowel een droge- als vochtarme huid: schilfers, jeukende huid, gevoelige huid, trekkerige huid en een doffe huid.

Een droge huid:

 • Is een huidtype (genetisch bepaald)
 • Heeft een tekort aan talg (vet)
 • Voelt overal droog, ook op handen en hoofdhuid
 • Is gevoelig voor voortijdige veroudering
 • Heeft constant voeding nodig
 • Heeft behoefte aan zeer olierijke producten

Een vochtarme huid:

 • Is een huidconditie en kan bij iedereen voorkomen
 • Komt vocht tekort
 • Kan vet en droog tegelijk aanvoelen
 • Komt en gaat: afhankelijk van verschillende factoren, zoals omgeving en voeding
 • Heeft behoefte aan hydraterende producten

Herkennen en behandelen van een droge huid

Een droge huid heeft een dunne structuur en zeer fijne poriën. Daarnaast heeft een droge huid vaak een doffe uitstraling en voelt direct trekkerig aan na een wasbeurt. Ook heeft een droge huid aanleg voor rimpels en zelden last van puistjes. Een vochtarme huid heeft constant behoefte aan hydratatie en is voornamelijk te herkennen aan fijne lijntjes, schilfers en een trekkerig gevoel. Vaak is een strakke glans zichtbaar op het voorhoofd en de wangen. Daarnaast kunnen onzuiverheden een teken zijn van dehydratatie.

Aanbevolen voor de droge huid:            

Aanbevolen voor de vochtarme huid:

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Kom er samen met Dermalogica’s Face Mapping® huidanalyse achter wat jouw huid nodig heeft zodat je de juiste skincare producten voor jouw huid kunt kiezen. Onderga de Face Mapping huidanalyse digitaal met de Face Mapping app. Klik hier voor de app. Of ga langs bij één van onze Dermalogica huidexperts voor een gratis Face Mapping® huidanalyse. Onze huidexperts zijn getraind om jouw huid zone voor zone te analyseren en op basis daarvan een gepersonaliseerd behandel- en productadvies te geven. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze hier storelocator.

Zo reinig je een droge huid Zo reinig je een droge huid
Lees meer