Help! Ik heb droge handen door alcohol en handen wassen

Tips om je droge handen te verzorgen

droge handen door alcohol en handen wassen

_________ highlights _________


Handen wassen, handen wassen en nog eens handen wassen! Merk jij ook dat je handen zijn uitgedroogd door het veelvuldig wassen en ontsmetten met desinfecterende handgel? Lees onze tips om je droge handen te verzorgen (én te voorkomen).

Waardoor ontstaan droge handen?

Droge handen worden veroorzaakt door een verstoorde huidbarrière. Je huid bevat van nature een beschermende lipide barrière laag die helpt om vocht binnen te houden en irriterende stoffen buiten te houden. Door het wassen van je handen met zeep, heet water en het gebruiken van desinfecterende middelen (die alcohol bevatten) kan de huidbarrière beschadigd raken. Hierdoor kan er teveel vocht uit je huid verdampen en droge handen veroorzaken.

Wat zijn de oorzaken van droge handen?

  • Handen wassen: door het regelmatig wassen van de handen met zeep kan de beschermende lipide barrière laag beschadigd raken.
  • Productgebruik: het gebruiken van verzorgingsproducten die niet de juiste ingrediënten bevatten kunnen je handen juist uitdrogen (denk aan handcrème die parfum bevatten). Gebruik producten die vrij zijn van parfum en alcohol. 
  • Afwasmiddel: een goede handhygiëne is heel belangrijk maar was je handen niet met afwasmiddel! Door je handen te wassen met een ontvetter drogen je handen uit. 
  • Seizoen veranderingen: zoals koudere temperaturen en lage luchtvochtigheid kunnen leiden tot verminderde aanmaak van lipides en een verhoogde gevoeligheid.
  • Stress en bepaalde huidziektes: kunnen de huidbarrière beschadigen of het herstel vertragen.

Droge handen door alcohol (desinfecterende handgel)

De meeste desinfecterende handgels zijn op alcoholbasis. Ironisch genoeg kan veelvuldig gebruik de natuurlijke beschermende functies van je huid in gevaar brengen. Een gebarsten, droge huid kan ziektekiemen en irriterende stoffen binnenlaten, dus het is belangrijk om de huidbarrière zo gezond mogelijk te behouden en te beschermen wanneer je desinfecterende middelen gebruikt. Tip! Gebruik geen desinfecterende handgel wanneer je handen nog nat zijn.

Tips om je droge handen te verzorgen

Er zijn drie dingen die je kunt doen om je huid te beschermen tegen uitdroging. Lees ze hieronder!

1. Gebruik een pH huid neutrale handzeep

Door een conditionerende handzeep te gebruiken die pH huid neutraal is, ofwel een zuurgebalanceerde zeep, kun je de handen grondig reinigen zonder daarbij de huidbarrière te beschadigen. De meeste traditionele (alkalische) handzepen bevatten een hoge pH waarde (8 of hoger). Wanneer je je handen wast met een handzeep die een hoge zuurwaarde bevat, kun je de huidbarrière beschadigen. Uiteraard herstelt je huid zichzelf weer na een wasbeurt maar door het veelvuldig wassen van je huid krijgt je huid te weinig tijd tussendoor om de huidbarrière in die korte tijd weer te herstellen. Een pH huid neutrale handzeep, komt dichter bij de pH graad van de huid waardoor deze minder snel zullen uitdrogen.

PRO Tip: Conditioning Body Wash is een verzorgende pH huid neutrale washgel die gelijk is aan de pH waarde van huid (ligt tussen de 4,5 en 5,5). Deze wash gel is niet alleen geschikt voor het lichaam, maar kan ook worden gebruikt als handzeep.

2. Was je handen met koud water

Heet water voelt misschien goed aan, maar droogt uit en irriteert de huid. Als je handen snel uitdrogen, was ze dan met lauw of koud water.

3. Breng een verzorgend product aan na het wassen van de handen of het gebruik van desinfecterende handgel

Je huid verliest binnen 60 seconden na het wassen hydratatie. Daarom is het belangrijk om meteen voedende huidverzorging aan te brengen. Dit helpt om uitdroging te voorkomen en de lipidenbarrière te versterken. Zoek naar producten die ingrediënten zoals ceramiden, fytolipiden, glycerine, aloë en hyaluronzuur en bevatten.

PRO Tip: Body Hydrating Cream zorgt voor een optimale vochtbalans en zorgt voor een zijdezachte huid of breng Barrier Repair plaatselijk aan op de droge plekjes om de kapotte huidbarrière te herstellen.

Weet jij wat jouw huid nodig heeft?

Doe de gratis digitale Face Mapping® huidanalyse

Ontdek wat jouw beste match is aan de hand van een gratis Face Mapping® huidanalyse. Aan de hand van een deze digitale huidanalyse kun je bepalen wat iedere zone van jouw huid nodig heeft en welk product hierbij past.

Liever huidadvies van één van onze Dermalogica huidexperts?

Wil je graag advies krijgen over welk masker past bij jouw huidconditie? Ga dan langs voor een persoonlijk huidadvies bij een van onze huidexperts. Aan de hand van jouw huidconditie en -type vertellen zij welk product het beste bij jouw huid past. Vind een Dermalogica huidexpert bij jou in de buurt via onze storelocator.