Belangrijkste oorzaken van een droge huid

Alles wat je moet weten over het ontstaan van een droge huid 

belangrijkste oorzaken droge huid


story highlights
• Mensen met een droge huid hebben van nature een zwakkere barrière lipidelaag, wat leidt tot vochtverlies en uitdroging.
• Weten wat de echte oorzaak is van een droge huid geeft meer dan enkel verlichting – het stelt je in staat om een droge huid te behandelen vanaf de bron.


Wanneer je last hebt van een droge huid, zoek je waarschijnlijk ultra-hydraterende producten voor snelle verlichting. Maar wist je dat een droge huid meer nodig heeft dan enkel hydratatie?

Het laatste wetenschappelijke onderzoek toont aan dat een gezonde huid begint met de juiste balans van een sterke barrière lipidelaag, hydratatie en een optimaal werkend microbioom (ook de microbiële omgeving genoemd). Als een van deze factoren uit balans is, kan de huid er aangetast uitzien en aanvoelen. Mensen met een genetische droge huid (atopisch) hebben van nature een zwakke lipide barrièrelaag; de huid maakt niet genoeg lipides aan om de huid in optimale gezondheid te houden. Maar laten we de barrière lipidelaag eens beter wat bekijken en ontdek hoe jij de jouwe kunt versterken voor een gezonde, gehydrateerde huid.

PRO TIP! Dermalogica's vernieuwde Intensive Moisture Balance voedt tot 10 lagen diep in de huid om de barrière lipidelaag te herstellen. Bovendien is deze must-have moisturizer voor de droge huid voorzien van het hypermoderne BioReplenish Complex™. Dit complex werkt op moleculair niveau om de lipides in balans te brengen en de barrière lipidelaag te herstellen.

Wat is de barrière lipidelaag?

Denk aan lipides als het “cement” die jouw huid de “bouwstenen” bijeenhouden. Deze barrière lipidelaag bevindt zich in het stratum corneum (de buitenste huidlaag), en is de eerste verdedigingslaag van de huid tegen uitdrogende factoren van binnen- en buitenuit. Een sterke barrière lipidelaag voorkomt overmatig vochtverlies en houdt externe stressoren buiten zoals UV-straling, temperatuurschommelingen, bacteriën en schimmels, virussen, irriterende stoffen en allergenen.

gezonde barrière lipidelaag verstoorde barrière lipidelaag

gezonde barrière lipidelaag

verstoorde barrière lipidelaag

Wat gebeurt er als de barrière lipidelaag van de huid verstoord is?

Wanneer de barrière lipidelaag van de huid verzwakt is, zal de huid eerst vocht verliezen. Dit resulteert in schilfers, een doffe uitstraling en droogte lijntjes. Op dit moment is de huid vatbaarder voor stressoren van buitenaf en vertoont sneller tekenen van voortijdige huidveroudering.

PRO TIP! Gebruik voor een healthy glow dagelijks Phyto Replenish Oil - deze lichtgewicht olie voor het gezicht beschermt de natuurlijke barrière van de huid, gaat vochtverlies tegen en vult de natuurlijke lipides van de huid aan. Een must-have gezichtsolie voor de droge huid dus!

Wat veroorzaakt nog meer een verstoorde lipidelaag?

Wanneer je een droge huid hebt, heb je van nature een minder sterke barrière lipidelaag, maar er zijn ook andere factoren die de huidbarrière kunnen aantasten. Door ook hier op te letten, kun je de droge huid beter onder controle krijgen.

  • Huidveroudering vermindert de aanmaak van lipides op den duur.
  • Seizoensveranderingen zoals koudere temperaturen en lage luchtvochtigheid kunnen leiden tot verminderde aanmaak van lipides en een verhoogde gevoeligheid.
  • Reinigen, overexfoliëren en bepaalde skincare ingrediënten zoals Alcohol, Aceton en agressieve surfactanten kunnen de huid uitdrogen en barrière strippen.
  • Voeding: verminderde vetconsumptie kan leiden tot minder aanmaak van lipides.
  • Stress, UV-straling en bepaalde huidziektes kunnen de huidbarrière beschadigen of het herstel vertragen.

Hoe behandel je een droge huid?

Voor alle complexe factoren die van invloed zijn op een droge huid en het herstel van barrière lipidelaag, is de oplossing relatief eenvoudig: voeg producten toe aan jouw huidverzorgingsregime die de barrière lipidelaag intensief voeden. Zoek naar producten die rijk zijn aan Fytolipiden en ingrediënten bevatten zoals Ceramides, Vrije Vetzuren (zoals Palmitinezuur, Stearinezuur en Myristinezuur) en Sterolen.

Aanbevolen producten voor een droge huid

Wil je graag hulp bij het kiezen van de juiste producten voor jouw droge huid? Ga langs bij een huidexpert bij jou in de buurt voor een Face Mapping ® huidanalyse. Dit is de ultieme tool om erachter te komen of jouw huid droog of vochtarm is, en welk verzorgingsregime bij jouw huidbehoefte past.

Zo reinig je een droge huid Zo reinig je een droge huid
Lees meer