Zo verzorg je jouw huid na een peeling

Volg onze expert tips op voor een stralend resultaat na een chemische peeling

Zo verzorg je jouw huid na een peeling


story highlights

  • Afhankelijk van hoe gevoelig jouw huid is, kan de huid na een chemische peeling de volgende symptomen vertonen: tintelingen, branderig gevoel, jeuk, droogheid, roodheid of trekkerig aanvoelen. Binnen een week na de peeling kun je bovendien afschilfering zien.
  • De juiste verzorging van de huid na een peeling helpt eventuele gevoeligheid of zichtbare bijwerkingen van de peeling te minimaliseren, waardoor het eenvoudiger wordt om deze uiterst effectieve huidbehandeling in jouw levensstijl te implementeren.

Chemische peelings verwijderen dode huidcellen van de buitenste huidlaag om zichtbare tekenen van huidveroudering, acne en (hyper)pigmentatie te helpen verminderen. De frisse, onderliggende huidcellen komen hierdoor sneller naar de oppervlakte waardoor een heldere, gladdere huid onthuld wordt. Peelings variëren van mild tot intens in sterkte, sommige exfolianten zijn beschikbaar voor thuisgebruik, terwijl andere enkel gebruikt mogen worden in een salon, spa of kliniek.

Afhankelijk van hoe gevoelig jouw huid is, is het normaal om enkele bijwerkingen te ervaren na een peeling, een peeling geeft namelijk een kickstart aan je celdeling en -vernieuwing.

Peelings voor thuisgebruik kunnen een lichte tinteling geven of warm aanvoelen als bijwerking, maar dit moet ook weer snel verdwijnen. Als dit niet het geval is, is het belangrijk om met een medisch professional of professionele huidexpert hierover te praten om te achterhalen wat de oorzaak is van dit ongemak.

Professionele peeling kunnen de volgende bijwerkingen hebben: roodheid, droogheid, jeuk, irritatie of zwelling, een trekkerig en strakgespannen gevoel geven, vervelling of korstvorming. Na 2-3 dagen kunnen er schilfertjes zichtbaar zijn en kan de huid er zongebruind uitzien doordat het buitenste huidoppervlak plaats maakt voor een heldere, nieuwe huid. (Hyper)pigmentatie en ouderdomsvlekken kunnen bovendien ook zichtbaarder worden, omdat deze eerst naar boven worden geduwd voordat ze worden afgestoten van het huidoppervlak.


"Na een peeling is de huid kwetsbaarder, vermijd daarom directe blootstelling aan de zon"


De juiste huidverzorging na een peeling: 6 expert tips

Of je nu een peeling zelf thuis gebruikt of een professionele peeling laat doen, je kunt de hersteltijd van jouw huid nadien minimaliseren door deze expert tips op te volgen:

  • Was je gezicht met koud water. Warm of heet water kan de huid overprikkelen, terwijl koud water juist helpt om de huid te kalmeren na een peeling.
  • Zorg dat je huid goed gehydrateerd blijft. Een peeling kan de beschermende huidbarrière van je huid tijdelijk aantasten, herstel de barrière door een medium-tot-volle moisturizer aan te brengen. Door dehydratatie kan je huid strakgespannen en trekkerig aanvoelen, drink daarom meer water om de huid nog extra te hydrateren.
  • Gebruik dagelijks een zonbescherming met SPF30 of meer. Je huid is kwetsbaarder na een peeling, dus vermijd directe blootstelling aan de zon, wat kan leiden tot nog meer zichtbare tekenen van huidveroudering. Ga je toch de zon in? Gebruik dan een breedspectrum fysische zonbescherming. Producten met een fysische filter blijven op de huid liggen, waardoor ze UV-stralen weerkaatsen. Doordat ze niet in de huid trekken, is de kans op huidirritatie kleiner.
  • Vermijd intensieve trainingen, droge sauna’s en stoombaden. De verhoogde bloedcirculatie naar het gezicht kan zorgen voor tintelingen, jeuk, roodheid of andere onaangename bijwerken op de net gepeelde huid. Sla dergelijke activiteiten de dag na de peeling over.
  • Over-exfolieer niet. Peelings zijn exfolianten op maximale sterkte, je hoeft binnen 3-4 dagen na je peeling geen aparte exfoliant (zoals een scrub, borstel of exfolierende gezichtsreiniger) te gebruiken. Over-exfoliatie kan leiden tot meer roodheid of gevoeligheid, dus wacht hiermee tot je huid volledig hersteld is.
  • Zodra je huid na een peeling weer normaal aanvoelt, kun je je normale huidverzorgingsroutine weer hervatten. Neem contact op met je professionele huidexpert voor nog meer persoonlijk advies over hoe je peelings in je levensstijl kunt implementeren.

Kijk in onze digitale spiegel en zie wat Rapid Reveal Peel voor jouw huid kan doen.