La dolce vita(mine)!

La dolce vita(mine)!

Vitaminen zijn organische stoffen die het lichaam nodig heeft voor essentiële processen, zoals groei, stofwisseling en herstel.

De meeste vitaminen halen we uit onze voeding, omdat ze niet of nauwelijks door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt (met uitzondering van vitamine D en K). Er bestaan in totaal dertien vitaminen die kunnen worden onder verdeeld in twee groepen: namelijk vier in vet oplosbare vitaminen en negen in water oplosbare vitaminen.

VETOPLOSBAAR
Vitaminen A, D, E en K (ezelsbruggetje: KADE) zijn in vet oplosbaar. Deze vitaminen bevinden zich in het vet van bepaalde voedingsmiddelen en kunnen tot op zekere hoogte door het lichaam worden opgeslagen, bijvoorbeeld in het vetweefsel (vitamine A).

WATEROPLOSBAAR
Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C zijn in water oplosbaar. Deze vitaminen bevinden zich in het vocht dat in bepaalde voedingsmiddelen zit. Het lichaam kan deze vitaminen slechts in beperkte hoeveelheden opslaan, bijvoorbeeld in de lever (vitamine B12). De rest wordt uitgescheiden via de urine.

VITAMINEN IN HUIDVERZORGING
Vitaminen hebben naast een positieve invloed op lichaamsprocessen ook een positieve invloed wanneer ze op de huid worden aangebracht. Dermalogica gebruikt in haar producten vele vitaminen. Lees hier meer over Vitamine A, Vitamine B en Vitamine C.