Eczeem


Eczeem, ook wel dermatitis, is een verzamelnaam voor ontstekingsreacties van de huid. De aandoening wordt gekenmerkt door symptomen zoals jeuk, roodheid, schilfers en bultjes. Eczeem komt voor in alle leeftijdscategorieën en kan erfelijk zijn. Grofweg kan onderscheid worden gemaakt tussen atopisch en non-atopisch eczeem, waarvan atopisch eczeem het meest voor komt.

ATOPISCH ECZEEM

Atopisch eczeem ontstaat vaak op jonge leeftijd. Het is een aangeboren en chronische overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. ‘Atopie’ betekent letterlijk ‘de neiging om allergisch te reageren’. Vanwege de erfelijke aanleg van deze aandoening wordt het ook wel constitutioneel
eczeem genoemd. De huid van mensen met atopisch eczeem is niet goed in staat vocht vast te houden, waardoor vaak een droge tot zeer droge huid wordt ervaren. Zo’n 80% van de mensen met atopisch eczeem heeft ook last van andere allergieën, zoals hooikoorts of astma.

NON­ATOPISCH ECZEEM

Contacteczeem, ook wel contactdermatitis, kan van het ene op het andere moment ontstaan. Deze vorm van eczeem ontstaat door overgevoeligheid voor een bepaalde stof. Die overgevoeligheid kan veroorzaakt worden door diverse factoren zoals parfum, nikkel of bepaalde cosmetica. Ook omgevingsfactoren zoals zon, warmte en water kunnen triggers zijn voor allergische reacties. Omdat het om een bepaalde stof gaat, is het belangrijk om te achterhalen welke stof dit precies is.

3 praktische tips bij eczeem

1. Douche niet te lang en niet te heet. Hierdoor gaan huideigen vetstoffen verloren en kan de huid uitdrogen.
2. Kies voor verzorgende en kalmerende ingrediënten en vermijd ingrediënten zoals zeep en parfum.
3. Houd je nagels zo kort mogelijk. Zo voorkom je huidinfecties die kunnen ontstaan door het openkrabben van de huid.