Intrinsieke en extrinsieke huidveroudering

Oorzaken huidveroudering

Rimpels, pigmentatie en verslapping zijn slechts enkele voorbeelden van veranderingen die gepaard gaan met een ouder wordende huid. Grofweg kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten huidveroudering: intrinsieke en extrinsieke huidveroudering.

  • Intrinsieke veroudering: natuurlijke, genetische verouderingsproces 
  • Extrinsieke veroudering: veroudering door invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, klimaat en leefstijl.

Intrinsieke huidveroudering bepaalt voor 10% ons verouderingsproces. Extrinsieke huidveroudering is voor 80-90% bepalend voor ons verouderingsproces. Dat betekent dat we zelf grote invloed kunnen uitoefenen op de manier waarop we verouderen: jezelf dagelijks beschermen met een SPF en een gezonde leefstijl zijn van belang!

Vrije radicalen en huidveroudering

Bij een gezonde leefstijl speelt het tegengaan van vrije radicalen (oxidatie) een belangrijke rol, aangezien ook ouder worden een proces van oxidatie is. Vrije radicalen tasten het bindweefsel aan, waardoor de huid minder elastisch wordt en rimpels ontstaan. Ons lichaam heeft een natuurlijk mechanisme om onszelf tegen vrije radicalen te beschermen, namelijk antioxidanten! Deze zijn van nature in ons lichaam aanwezig, maar deze gaan minder werken naarmate we ouder worden. Gelukkig is er een oplossing om onszelf te verdedigen tegen vrije radicalen, namelijk het toevoegen van voldoende antioxidanten aan onze dagelijkse voeding.