Ingegroeide haren

Oorzaken van ingegroeide haren

Ingegroeide haren ontstaan vaak wanneer de haren heel kort worden geschoren of tegen de haargroei in en dan in het omringende weefsel gaan groeien. Soms klapt de haar ook dubbel en komt in zijn eigen follikel terecht en groeit dan naar binnen in plaats van naar buiten.

Gevolgen van ingegroeide haren

Het lichaam herkent ingegroeide haren als lichaamsvreemd, net zoals bij een splinter. Het gevolg daarvan is dat het afweermechanisme van ons lichaam actief wordt, waardoor reacties op de huid kunnen ontstaan zoals roodheid, jeuk en bultjes. Deze bultjes kunnen uiteindelijk ontstekingen worden. 

Voorkomen van ingegroeide haren

Exfoliëren vóór het scheren kan het ingroeien van haren voorkomen. Dit kan met een mechanische of chemische exfoliant. Een mechanische exfoliant (scrub) bevat microfijne silica deeltjes die de huid goed voorbereiden en de baardharen liften. Chemische exfoliërende ingrediënten, zoals melkzuur en salicylzuur, verwijderen dode huidcellen, liften ingegroeide haren tot boven het huidoppervlak en maken de huid glad en zacht.

Dermalogica heeft de Shave productlijn ontwikkeld, die speciaal gericht is op het verkrijgen van een professioneel, glad scheerresultaat zonder huidirrities en ingegroeide haren. 

Lees hier tips over hoe je een glad scheerresultaat behaalt en welke producten je het beste kunt gebruiken.