5 dingen huid

5 dingen die je altijd al wilde weten over je huid

Ik ben altijd al dol op feiten geweest. Een van mijn favoriete manieren om een zin te beginnen is met wist je dat.. En uiteraard als trainer van Dermalogica is een van mijn favoriete gespreksonderwerpen de huid. Wat me keer op keer verbaasd is dat ons grootste levende orgaan tot zulke bijzondere dingen in staat is en er zelfs nog een schat aan informatie is die nog niet eens bekend is. 

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt van kom maar op met die feiten dan, dus hoewel ik heel de dag over de huid door kan gaan heb ik gekeken naar wat de huid voor mij zo uniek maakt: 

1.       Je huid verliest elke 40 minuten 1 miljoen dode huidcellen
Dit komt neer op zo’n 36 miljoen dode huidcellen per dag en zo’n 25.000 per minuut. Wist je dat zelfs ongeveer 90% van het stof in je huis bestaat uit dode huidcellen?

2.       Je huid kan zichzelf genezen
De huid is een zeer complex orgaan opgebouwd uit verschillende lagen en weefsels en het meest bijzondere is absoluut het feit dat deze in staat is zichzelf te genezen. Indien je huid beschadigd is, treden er verschillende biochemische reacties op die ervoor zorgen dat de huid zich gaat vernieuwen en wondgenezing plaatsvindt.

3.       Je huid dient niet alleen maar als mooie verpakking van je organen
maar bestaat uit verschillende cellen met allen hun eigen functie variërend van bescherming bieden tegen de buitenwereld (zoals microben,  warmte en gifstoffen),  een complex immuunsysteem en het ervaren van aanraking.  

4.       Je bruine kleurtje van de zon heeft geen esthetische waarde
maar is puur een gevolg van een natuurlijk beschermingsmechanisme tegen de schadelijke effecten van de zon. Onze pigmentcellen (melanocyten) maken onder invloed van UV-straling melanine aan waardoor onze huid bruin kleurt.

5.       Je huid is in staat zijn eigen temperatuur te regelen
Onze lichaamstemperatuur is gemiddeld 37 graden Celsius, maar de huidtemperatuur varieert tussen de 31-36 graden. De functie hiervan is om je lichaamstemperatuur op peil te houden bij koude of heel warme invloeden. Wordt de temperatuur te hoog dan verwijden je bloedvaten. Je gaat transpireren om af te koelen. Bij kou vernauwen de bloedvaten juist om warmte te behouden en je krijgt kippenvel. 

Uiteraard bestaan er nog vele andere interessante huidfeitjes. Houd onze blog daarvoor zeker in de gaten!

‹ Terug naar blogoverzicht

Posted by: Nicole Mohr | 24 juni 2015

Categorieën:

    Reacties